proces en energie-efficientie

Proces- & energie-effciëntie

Optimalisatie van de productietechniek
Tijdens de productie van materialen is een bepaalde hoeveelheid energie en (basis)materialen nodig, waaraan een milieu-impact gelinkt is. Hoe kunnen we de gebruikte energie en grondstoffen tijdens de productie en installatie minimaliseren?

Gebruik kwantitatieve milieu-evaluatietools om al in de ontwerpfase de meest milieuvriendelijke productietechnieken te kiezen.

Milieu-evaluatietools, zoals Ecolizer 2.0 en TOTEM, geven via milieu-indicatoren al in de ontwerpfase op een snelle en laagdrempelige manier een goede indicatie van welke de meest milieuvriendelijke materialen en productieprocessen zijn.

Lees meer
01

Kies, waar mogelijk, voor cleantech/energiezuinige productieprocessen.

Hoe minder energie er nodig is voor de productie van de bouwmaterialen, hoe lager de milieu-impact van het productieproces.Het gebruik van kwantitatieve milieu-evaluatietools, zoals Ecolizer 2.0 en TOTEM, kan helpen om de juiste keuze te maken (zie hoofdstuk aangaande methodes en tools). Milieuvriendelijke bouwmaterialen kan je ook herkennen aan een type I milieuverklaring.

Lees meer
02

Kies bij voorkeur voor (lokale) energie uit duurzame, 100% hernieuwbare bron voor de productie van de bouwmaterialen.

Voorbeelden van hernieuwbare bronnen zijnwind- en zonne-energie, geothermische energie en menskracht.

03

Beperk het aantal (na-)bewerkingen zoveel mogelijk.

Hoe minder processtappen een materiaal moet ondergaan vooraleer het klaar is voor gebruik, hoe lager de totale milieu-impact van de productie ervan is. Het gebruik van kwantitatieve milieu-evaluatietools, zoals Ecolizer 2.0 en TOTEM, kan helpen om de juiste keuze te maken (zie hoofdstuk aangaande methodes en tools). Milieuvriendelijke bouwmaterialen kan je ook herkennen aan een type I milieuverklaring (ecolabel – zie hoofdstuk aangaande methodes en tools).

04

Vermijd of vervang, waar mogelijk, schadelijke hulpstoffen.

Hulpstoffen (bvb. lijmen, additieven, oppervlaktebehandelingen, …) kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu. Probeer deze te vermijden of ga op zoek naar meer geschikte (natuurlijke/milieuvriendelijkere) alternatieven (bvb. zeep, olie, was, …).Milieuvriendelijke en gezonde bouwmaterialen kan je ook herkennen aan een type I milieuverklaring (ecolabel – zie hoofdstuk aangaande methodes en tools) of aan een lage-emissielabel.

05
flatpack

Probeer de hoeveelheid (productie)afval en uitval te reduceren.

Hoe minder productieafval, hoe kleiner de milieu-impact van de productiefase (minder grondstoffen nodig en minder afvalverwerking) (bvb. door bij kunststoffen te kiezen voor spuitgieten in plaats van voor verspanende bewerkingen). Een andere oplossing is ervoor te zorgen dat het restmateriaal zoveel mogelijk heringezet kan worden in het productieproces (vb. restafval van baksteen bij versnijden wordt opnieuw in het kleimengsel gebruikt).

06

Zorg voor gesloten systemen, waarbij productieafval kan worden teruggevoerd in het proces.  

Hoe minder productieafval, hoe kleiner de milieu-impact van de productiefase (minder grondstoffen nodig en minder afvalverwerking). Probeer ervoor te zorgen dat het restmateriaal zoveel mogelijk heringezet kan worden in het productieproces (vb. restafval van baksteen bij versnijden wordt opnieuw in het kleimengsel gebruikt). Indien interne recyclage van productieafval niet mogelijk is, ga dan op zoek naar mogelijkheden voor externe recyclage of andere nuttige toepassingen (vb. gebruik van metaalslakken in cement).

07