Het Retail Design Lab is een kenniscentrum aan de Faculteit Architectuur en kunst van de Universiteit Hasselt. Binnen de onderzoeksgroep ArcK focussen we ons met het onderzoek op hoe de ruimtelijke omgeving, de winkel in dit geval, ervaren wordt door zijn gebruiker, de klant. We kijken naar zowel perceptie, het gedrag en de emotie. Het onderzoek is nauw verweven met de opleidingen die de Faculteit organiseert en de projecten die we doen voor, en in samenwerking met, het werkveld (retailers, ontwerpers, leveranciers, steden en gemeenten, etc).

intro
mission

Onze belangrijkste missie is de beleving van de klant in winkels te verbeteren door in te grijpen op het design van de winkel. De winkel is namelijk een middel om te communiceren met de klant, net zoals alle andere (online) kanalen. Wij willen retailers, ontwerpers en consultants helpen om te komen tot meer belevingsgerichte winkels. Dit willen we doen door zoveel als mogelijk inzichten en kennis vanuit de wetenschap te delen in een toegankelijke vorm zodat iedereen toegang heeft tot deze kennis. Deze website is ons belangrijkste deelplatform als het over deze inzichten gaat. 

Wil je eerder op de hoogte blijven van leuke weetjes en winkels? Volg ons dan zeker op Facebook of Instagram. Ben je meer op zoek naar kennis en best practices, volg ons dan op LinkedIn. Wil je op de hoogte blijven van onze opleidingen en nieuwsberichten? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief (onderaan elke pagina).

contact us

Neem contact met ons op

Contacteer ons

Ons team

katelijn
Prof. dr. Katelijn Quartier
Retail design expert
Katelijn is de bezieler van onderzoek in retail design. Samen met het team heeft ze het zaadje dat 15 jaar geleden geplant is, grootgebracht tot wat het Retail Design Lab nu vertegenwoordigt.
charlotte
Charlotte Beckers
Retail design consultant & onderzoeker
Als interieurarchitect en trendwatcher met een specialisatie in retail design én heel wat ervaring in wetenschappelijk onderzoek vormt Charlotte de perfecte schakel tussen de theorie en de praktijk. Zij vertaalt wetenschappelijke publicaties naar relevante tips & tricks en kan op deze manier retailers en designers zeer doelgericht adviseren in het genereren van meer winkelbeleving.
elisa
Dr. Elisa Servais
Retail design consultant & Docent
Elisa heeft net haar doctoraat afgerond en is onze meeste recente aanwinst als consultant. Elisa heeft bommen ervaring in de retail design sector en staat in voor onze dienstverlening aan internationale klanten. Daarnaast geeft ze ook nog les aan onze studenten.
Nonku
Nonku Grootboom
Doctoraatsstudent
Na jaren ervaring in onderzoek en doceren in retail design en materiaalstudies aan de universiteit van Pretoria, durfde onze Zuid-Afrikaanse Nonku zich wagen aan een doctoraat met het oog op duurzaam retail design.
ilse
Ilse Van Doorsselaere
Docent
Als retail design expert met een eigen ontwerpbureau ondersteunt Ilse studenten retail design bij hun zoektocht naar zichzelf als retail designer. Via ontwerpbegeleiding stoomt ze studenten klaar voor de praktijk.
sven stas
Sven Stas
Docent
Sven heeft een diepe passie voor het creëren van onvergetelijke klantervaringen. Zijn benadering van lesgeven is zowel inspirerend als transformerend, waarbij hij zijn aanstekelijke energie optimaal benut om zijn studenten op te leiden tot ware retail designers.
Constant
Constant Berkhout
Doctoraatsstudent
Na een rijke carrière in het genereren van mogelijkheden voor bedrijfsgroei door middel van datagestuurde analyse, marktontdekking en teammanagement, is Constant nu bezig met het voltooien van een doctoraat. Zijn onderzoeksvraag is: Presteren fysieke winkels beter als klanten een belangrijkere rol spelen in het ontwerpproces?