Retail design tools

Door de jaren heen konden we na veel onderzoek heel wat toegankelijke, praktische tools ontwikkelen. Deze tools zijn voor zowel kleine als grotere retailers, ontwerpers én consultants hapklaar en meteen toepasbaar voor de optimalisatie van de fysieke winkelervaring. 

Hulp nodig bij het gebruik van de tools of graag een tool op maat? Laat het ons weten!

Hieronder vind je al onze tools in volgorde van het gebruik volgens het retail design proces zoals hierboven weergegeven.

index
Retail design index

Vind je soms ook je weg niet door de terminologie in retail design? Wij creëerden een termenwijzer waar je de voornaamste termen en hoe uitleg in terug kan vinden. 

retail design proces
Retail design proces model

Wil je meer inzicht in het verloop van een holistisch retail design proces? Wij brachten voor jou alle fases van een ontwerpproces samen in een gedetailleerd overzicht. 

brief
Design brief

De retail design brief is een invuldocument dat ondersteuning biedt tijdens de gesprekken tussen retailers en designers in de eerste fases van het ontwerpproces van een winkelinterieur. Laat je je adviseren door het Retail Design Lab? Ook dan wordt er, vooraleer we aan de slag kunnen gaan met het uitwerken van ons advies, gevraagd aan de retailer om deze retail design brief in te vullen.

Design guidelines

Meer weten over de impact van verschillende (design)aspecten op de winkelbeleving? Kijk dan naar de guidelines die we op basis van wetenschappelijke literatuur hebben geformuleerd. Deze helpen je om meer gefundeerde ontwerpbeslissingen te maken.

Checklist

Met deze check-list kan je even afpoetsen of je niets belangrijks in het ontwerp bent vergeten. Retail is detail, de lijst is dan ook zo volledig mogelijk.

matrix
Zintuigenmatrix

Deze matrix is een handige tool om te gebruiken tijdens het ontwerpproces van een winkel interieur of de ontwikkeling van ideeën rond een nieuw winkelconcept.

DIY winkelbelevingstest (voor fashion)

Met deze DIY winkelbelevingstest kan je je fashion-winkel (in de brede zin van fashion, dus inclusief schoenen, lifestyle, accessoires,...) aan een mini audit onderwerpen. Aan de hand van een 20-tal vragen kom je te weten hoe jouw winkel op beleving scoort. 
Benieuwd? Je kan 'm meteen gebruiken!

Retail Experience Scan

REXS is een audit die dient als meetinstrument om winkelbeleving een score toe te kennen. Na jaren onderzoek en ontwikkeling konden we in het najaar van 2022 deze tool op de markt aanbieden aan licentiehouders. 

Ben je geïnteresseerd in een licentie of wens je graag meer informatie? Kijk dan hier voor meer info of neem vrijblijvend contact met ons op.

The BIG book of retail design

Wil je nog meer tools ontdekken, of meer wetenschappelijk inzichten of algemene kennis vergaren over retail design? Koop dan onze BIG book, geschreven door Katelijn Quartier. Alles wat je moet weten om een winkel te ontwerpen wordt hier in geuren en kleuren toegelicht.