Hoe ervaart de consument jouw materiaalkeuze?

Schittich, 2008

De vormen en materialen die men gebruikt, in combinatie met de lichtinval, zijn aspecten die ontwerpers gebruiken om opvallende sferen te creëren. De gebruikers van gebouwen komen zeer nauw in contact met de gebruikte materialen in een interieur, zoveel meer dan bij de de materialen van het exterieur zoals de gevel. In een interieur wordt onmiddellijk een perceptie gecreëerd. Zowel het visuele als het tactiele aspect maar ook de akoestiek en geurkwaliteiten van materialen zijn van groot belang en vragen veel aandacht. Worden de gekozen materialen mat waargenomen of reflecteren ze het licht? Voelen ze zacht aan of eerder ruw? Reflecteren of absorberen de materialen geluid? Zijn ze blinkend, eerder zijdeglanzend, glinsterend of transparant? Zijn de materialen onbehandeld of bewerkt? Daarnaast spelen emotionele kwaliteiten van materialen ook mee: er zijn materialen die ons aantrekken of eerder afstoten, waarbij we associaties maken, ons brein breken en zelfs herinneringen oproepen.

Ondertussen is het aanbod van materialen, die geschikt zijn voor interieuromgevingen, onuitputtelijk. In tegenstelling tot de traditionele constructiematerialen die ons bekend zijn (en die in deze tijden van globalisatie ook steeds uitgebreid worden doordat materialen van over de hele wereld zeer bereikbaar voor ons zijn), worden er ook steeds meer synthetische producten ontwikkeld. Naast de gevoelskwaliteiten worden de technische aspecten van materialen ook steeds belangrijker. Materialen worden ook steeds efficiënter: zo zijn er de zogenaamde ‘slimme materialen’ (smart materials) die kunnen reageren op externe impulsen, zoals temperatuurverschillen. Materialen voldoen ook steeds meer aan de hoge verwachtingen van architecten en ontwerpers op vlak van specifieke kwaliteiten zoals duurzaamheid. Men is steeds meer geïnteresseerd in materialen die gebruikt worden voor de creatie van bepaalde producten; niet alleen door de bezorgdheid voor het klimaat en milieu maar ook voor onze eigen gezondheid en ons welzijn.

Schittich, C. (2008). Interior Surfaces and Materials, Aesthetics, Technology & Implementation. Edition DETAIL - Institut für internationale Archiktektur-Dokumentation München.