Gebruik

levensduur optimalisatie

Levensduuroptimalisatie

Focus op hergebruik
Hoe kunnen we de levensduur van de winkelinrichting optimaliseren? In de eerste plaats wordt hierbij gedoeld op integraal hergebruik, omdat hierbij het minste waarde van de oorspronkelijke inrichting verloren gaat. Bovendien zijn onderhoud, reparatie of renovatie vaak gunstiger vanuit energetisch (en economisch) oogpunt. Indien integraal hergebruik niet mogelijk is, is hergebruik van subassemblages/halffabrikaten/plaatmaterialen/meubelbeslag te verkiezen boven recyclage van de grondstoffen.

Gebruik materialen met een lange levensduur in combinatie met nieuwe businessmodellen. 

Een retailomgeving wordt vaak getypeerd door snelle verandering, waarbij veel meubilair of afwerking alleen al omwille van de uitstraling vervangen wordt, lang voor het versleten is.  Bedrijfsmodellen, die rekening houden met later hergebruik/redistributie (al dan niet door andere gebruikers) en die toelaten om meubilair en/of afwerking voor een bepaalde periode te gebruiken en dan in te zetten in een andere winkel, kunnen de levensduur van het materiaal verlengen en zo de milieu-impact verlagen.

01

Streef ernaar hoogwaardig meubilair of vloer-, plafond-, wandafwerking te creëren waar gebruikers aan gehecht raken. 

Creëer een emotionele band, maak de (meubel)oplossing mooi en aantrekkelijk en/of zorg ervoor dat het meubel/de afwerking waardig ouder wordt (bvb. gebruik materialen die mooier worden doorheen de tijd). Op die manier is men minder geneigd om snel het meubel of de afwerking te veranderen. 

02

Zorg ervoor dat de winkelinrichting en het meubilair optimaal zijn aangepast aan intensief gebruik.  

In het bijzonder werkbladen en vloerbedekkingen (en wandafwerkingen) dienen vlek, kras- en vochtbestendig te zijn. Hoeken en elementen, die zich in circulatiezones bevinden, dienen extra impactresistent te zijn. Hierdoor worden hun esthetische en technische levensduur verlengd. 

03

Breng de technische en esthetische levensduur in balans.

De ‘esthetische levensduur’ bepaalt hoe lang de inrichting voldoet aan de heersende esthetische normen.  De ‘technische levensduur’ bepaalt hoe lang de gebruikte materialen, verbindingen en afwerkingen aan de vooropgestelde kwaliteitseisen voldoen.  

Lees meer
04

Kies voor materialen met een technische levensduur, die is afgestemd op de gebruiksduur.

Met een typische levensduur van 5 tot 7 jaar voor een retailmeubel of plafond-, wand- en vloerafwerking is het nuttig om de meer tijdelijke, modegevoelige materialen of componenten te beperken in aantal en hoeveelheid en/of deze materialen vlot uitwisselbaar te maken om aldus de langere levensduur van de winkelinrichting te bevorderen.

read more
05

Pas de kleur van de afwerking aan aan het beoogde gebruik en de beoogde levensduur.

Verschillende kleuren hebben een verschillende levensduur. Dus hou hiermee rekening bij het ontwerp van het meubel of de afwerking.

06

Kies voor materialen en onderdelen van winkelmeubilair of -afwerking met een vergelijkbare levensduur.

Indien alle onderdelen van een meubel of plafond-, muur- of vloerafwerking eenzelfde technische levensduur hebben, zullen alle samenstellende materialen na dezelfde tijd het einde van hun leven bereikt hebben en zullen ze allemaal tegelijk vervangen moeten worden. Op die manier zullen er geen materialen voortijdig vervangen worden.

07

Gebruik bij voorkeur een modulaire meubelarchitectuur of vloer-, wand- of plafondafwerking met vervangbare onderdelen.

Bouw het ‘fysieke’ meubel of de afwerking zo op dat componenten/subassemblages met een kortere levensduur vlot afzonderlijk gescheiden en vervangen kunnen worden.

Lees meer
08
textiel

Zorg ervoor dat bekleding / stoffering van zitmeubilair afneembaar / wasbaar / vervangbaar / uitwisselbaar is.

Dit vergemakkelijkt de schoonmaak en het onderhoud. Het kunnen wisselen van stoffering laat ook toe flexibel in te kunnen spelen op heersende modetrends, zonder dat het meubel daarna meteen klaar is voor de schroothoop.

09

Zorg ervoor dat het meubilair of de afwerking aanpasbaar en eventueel uitbreidbaar is. 

De eisen aan de winkelinrichting kunnen in de loop van de tijd evolueren. Een winkelmeubel of afwerking kan zodanig ontworpen worden dat het gemakkelijk aanpasbaar is aan deze veranderende eisen (vb. modulaire opbouw met verschillende lagen, die fysisch van elkaar ontkoppeld zijn). Ook een eventuele uitbreiding van het meubel/de afwerking zou reeds tijdens het ontwerp mee in beschouwing genomen kunnen worden.

10

Zorg ervoor dat de winkelinrichting en het meubilair onderhoudsvrij of goed te onderhouden en te herstellen zijn.

Gemakkelijke schoonmaak, onderhoud en herstel zorgen ervoor dat het meubilair en de vloer-, wand- en plafondafwerking langer mooi gehouden worden, zodat de esthetische levensduur ervan verlengd wordt en men minder snel geneigd is om het meubel/de afwerking vervroegd te vervangen. Dit onderhoud kan gebeuren door de winkeluitbater zelf of door een gespecialiseerde firma. 

11

Kies enkel voor nabehandelingen wanneer die de levensduur van de grondstoffen verlengen en het materiaal niet ‘downgraden’ bij recyclage of de eventuele biodegradeerbaarheid bemoeilijken. 

Bepaalde vloerafwerkingen bijvoorbeeld dienen voor ingebruikname eerst behandeld te worden met specifieke producten om op die manier de vlekgevoeligheid te verminderen en de esthetische en technische levensduur ervan te verlengen. Er dient aandacht aan besteed te worden dat deze behandelingen de latere afvalverwerking (hergebruik of recyclage) niet bemoeilijken.

12
proces en energie-efficientie

Proces- en energie-efficiëntie

Beperken van de impact tijdens de gebruiksfase
Ook tijdens het gebruik van de winkelinrichting zijn een bepaalde hoeveelheid energie en (basis)materialen nodig voor het comfort (bvb. verwarming/koeling), de schoonmaak, het onderhoud of herstellingen. Hoe kunnen we de materialen optimaliseren, zodanig dat we de milieu-impact tijdens de gebruiksfase maximaal beperken?

Analyseer het energie- en materiaalgebruik tijdens de gebruiksfase en zoek naar mogelijkheden om de grootste 'energie- en materiaalvreters' te minimaliseren.

Er kan reeds tijdens de ontwerpfase een inschatting gemaakt worden van de benodigde activiteiten en materialen wat betreft schoonmaak, onderhoud en herstellingen en de nodige stappen kunnen ondernomen worden om deze activiteiten en/of hun milieu-impact zoveel mogelijk te beperken zonder het comfort of de functie van de winkelinrichting in gevaar te brengen.

Lees meer
01

Onderzoek al in de ontwerpfase hoe de (meubel)oplossing de gebruiker bewust kan maken van eventueel energieverbruik en sluimerverbruik tijdens de gebruiksfase.

Dit is bvb. van toepassing wanneer het kassasysteem in het kassameubel geïntegreerd is. Mogelijke maatregelen zijn het vermijden van éénmalige batterijen en het gebruik van herlaadbare batterijen of het ervoor zorgen dat interne accu's gemakkelijk te verwijderen zijn in de levenseindefase.

02
zwarte winkel

Pas de kleur van de afwerking aan aan het beoogde gebruik en de beoogde levensduur

  • Verschillende kleuren vergen verschillend onderhoud, want ze verslijten verschillend en hebben dus verschillende maatregelen voor onderhoud nodig en hebben dus zo ook verschillende milieu-impact tijdens de gebruiksfase.  
  • De donkerte van de kleur bepaalt ook de hoeveelheid verlichting nodig: donkerdere kleuren zorgen voor een donkerdere ruimte en meer licht nodig om deze te verlichten > verschillende MI tijdens gebruiksfase
  • Bepaalde kleuren hebben ook invloed op de verwarming van de ruimte: bepaalde kleuren gaan meer en minder ruimte opwarmen en dus ook de hoeveelheid verwarming die nodig is om de ruimte op te warmen bepalen > verschillende MI tijdens gebruiksfase 
03