(Wan)ordelijke geur

Doucé, Janssens, Swinnen & Van Cleempoel, 2014

Deze onderzoekers hebben onderzocht of het verspreiden van een aangename omgevingsgeur het negatieve, ongemakkelijke gevoel van een consument bij het zien van een rommelige en wanordelijke winkel kan ondervangen. Er werd gekozen om de deelnemers foto’s te tonen van eenzelfde kledingwinkel die ofwel ordelijk ofwel rommelig was. In de ruimte waarin de deelnemers de foto’s moesten beoordelen, werd ofwel een geur verstoven ofwel niet. De geuren die werden verstoven (via een professionele geurverstuiver) waren een kersengeur (een geur die niet met ordelijkheid of frisheid wordt geassocieerd, maar wel aangenaam is) of een citroen-mandarijngeur (een aangename geur die wel met netheid en frisheid wordt geassocieerd). 

Uit de resultaten blijkt dat een omgevingsgeur die als aangenaam wordt gepercipieerd maar niet persé geassocieerd wordt met netheid (hier: de kersengeur) als een positieve stimulus werkt die ervoor kan zorgen dat consumenten producten positiever beoordelen bij de foto’s van de ordelijke versie van de winkel. Het verspreiden van een aangename omgevingsgeur bij de foto’s van een rommelige winkel heeft een negatief effect op de productevaluaties van consumenten door de discrepantie tussen de aangename geur en het onaangename van de wanorde in de winkel. Dit negatief effect kan ongedaan gemaakt worden door in een wanordelijke winkel een aangename geur te verspreiden die geassocieerd wordt met ordelijkheid en netheid (in deze studie werd hiervoor een citrus geur gebruikt: citroen-mandarijn). De cognitieve associatie van een citroen-mandarijngeur met netheid gaf de consumenten die foto’s zagen van de rommelige versie van de winkel de indruk dat de winkel niet zo rommelig was.

Doucé, L., Janssens, W., Swinnen, G., & Van Cleempoel, K. (2014). Influencing consumer reactions towards a tidy versus a messy store using pleasant ambient scents. Journal of Environmental Psychology, 40, 351-358.