Papers

Natuurlijk textiel!

Uit verschillende studies blijkt dat wanneer we ermee in contact (moeten) komen (bv. textiel dat we dagelijks op ons lichaam dragen) over het algemeen onze voorkeur naar natuurlijke materialen gaat.  Daarom willen we dat textiel natuurlijk aanvoelt.

Gevoelstemperatuur vs. emoties?

Embodiment theoretici (wetenschappers die onderzoek verrichten naar de associaties tussen lichamelijke en mentale reacties) onderzochten hoe objecten en ervaringen die dezelfde affectieve reacties teweegbrengen, gelinkt worden in ons geheugen.

Wat als je enkel kan voelen?

Omwille van verschillende studies in verband met tactiliteit werden er in 2014 testen uitgevoerd waarbij het het gehoor en zicht volledig geblokkeerd werden en de respondent alleen maar kon voelen. Zo werden er testen uitgevoerd met het aanraken van zachte materialen zoals satijn en zilverpapier maar ook materialen met ruwere texturen zoals schuurpapier en schuursponsjes.

Look & feel

Wanneer consumenten winkelen voor kledij beoordelen ze zowel visueel als tactiel de kledingstukken.  Dit onderzoek toont aan dat tactiele evaluatie (een evaluatie maken op basis van hoe een product aanvoelt) kan worden gebruikt als perifeer signaal in ons beslissingsproces wat suggereert dat tast en hoe iets aanvoelt ons ogenblikkelijk beïnvloedt op onbewust niveau.

Fysiek contact

Deze internationale publicatie geeft een overzicht van de studies die tot dan toe zijn ondernomen rond de tastzin.

Kleur versus textuur

Dit onderzoek rond materiaalpercepties van binnenmuren toont aan dat kleur een grotere impact heeft op de visuele perceptie van warmte van materialen dan ruwheid en structuur.

Haptisch is praktisch

De onderzoekers geven aan dat haptische informatie, oftewel informatie die de consument verkrijgt door het product met zijn handen aan te raken, belangrijk is bij de evaluatie van producten die verschilt in materiële eigenschappen zoals textuur, hardheid, temperatuur en gewicht.