Papers

Natuurlijk textiel!

Uit verschillende studies blijkt dat wanneer we ermee in contact (moeten) komen (bv. textiel dat we dagelijks op ons lichaam dragen) over het algemeen onze voorkeur naar natuurlijke materialen gaat.  Daarom willen we dat textiel natuurlijk aanvoelt.

Gevoelstemperatuur vs. emoties?

Embodiment theoretici (wetenschappers die onderzoek verrichten naar de associaties tussen lichamelijke en mentale reacties) onderzochten hoe objecten en ervaringen die dezelfde affectieve reacties teweegbrengen, gelinkt worden in ons geheugen.

Wat als je enkel kan voelen?

Omwille van verschillende studies in verband met tactiliteit werden er in 2014 testen uitgevoerd waarbij het het gehoor en zicht volledig geblokkeerd werden en de respondent alleen maar kon voelen. Zo werden er testen uitgevoerd met het aanraken van zachte materialen zoals satijn en zilverpapier maar ook materialen met ruwere texturen zoals schuurpapier en schuursponsjes.

Blauw versus oranje

Babin, Hardesty & Suter voerden in 2003 een onderzoek naar het gebruik van kleur in een winkelinterieur. In deze samenvatting wordt de toepassing van blauw (koele kleur) tegenover oranje (warme kleur) geplaatst waarbij de effecten van verschillende soorten licht hierop tevens verklaard worden.

 

Aantrekkelijke kleuren

Hoewel er al veel onderzoek uitgevoerd werd naar de effecten van kleur, is er maar een klein deel dat uitgevoerd werd in een retail context. Bellizzi, Crowley & Hasty deden in 1983 een studie naar het gebruik van kleur in winkelinterieurs.

Consument-merkrelatie

In 2006 voerden Beverland, Lim, Morrison & Terziovski een onderzoek naar muziek in de winkel en de effecten ervan ten opzichte van de consument-merkrelatie.

Congruentie tussen geur en muziek

Mattila en Wirtz voerden in 2001 een onderzoek naar de combinatie van geur en muziek in een winkelomgeving. Door congruentie tussen beiden prikkels te voorzien kon men enkele opmerkelijke resultaten meten.

Bewegingssnelheid van de consument

In dit onderzoek heeft men aangetoond hoe het tempo van instrumentale achtergrondmuziek in een winkelomgeving de snelheid van hoe dat de consument zich beweegt in de winkel bepaald kan worden.

Enthousiasme door muziek

Garlin & Owen bestudeerden het effect van de herkenbaarheid, het volume en het tempo van de muziek in een winkel, op de consument.

Muziektempo

Dankzij een onderzoek van Eroglu, Machleit & Cheba werden op het vlak van muziektempo enkele opmerkelijke effecten waargenomen op het reactiegedrag, zoals toenadering/vermijding én de omvang het zoekgedrag.